Toekomstbeeld starters niet rooskleurig

Starters worden belemmerd op de arbeidsmarktAfgelopen maanden waren voor veel werkgevers en werknemers moeilijke tijden. Vele verloren hun baan of veel bedrijven maakten geen omzet meer. Maar hoe moeilijk komen de starters en net afgestudeerden door deze tijd heen?

Onzeker vooruitzicht

Na aan aantal starters gesproken te hebben, kwam ik tot de conclusie dat het voor deze doelgroep het momenteel moeilijk is om een baan te behouden. Verschillende soorten branches kwamen hier aan bod, zoals fotograaf, zangeres (musicalster) en traineeships bij overheidsinstanties. Deze starters gaven aan dat ze momenteel, door Corona, haast of geen werk kunnen vinden. Uit mijn eigen ervaring, als starter, ben ik er zelf ook goed door getroffen. Veel bedrijven vragen werkervaring als ze iemand willen aannemen.

Ze willen geen tijd en geld verspillen, wat natuurlijk logisch is. Maar hoe kunnen starters ervaring opdoen, als ze de kans er niet voor krijgen? Momenteel solliciteren niet alleen starters en afgestudeerden op vacatures, maar ook de mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt door corona die al jarenlange werkervaring hebben. Hierdoor is het voor starters en afgestudeerden bijna onmogelijk om in ieder geval uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek.

De starters gaven aan dat ze vooral de onzekerheid eng vinden. Het wordt steeds moeilijker om te beginnen aan je toekomst, waarin je waarschijnlijk nog meer doelen hebt. ‘Wij maken ons ook ernstig zorgen over jongeren, studenten en starters. Onze generatie gaat al gebukt onder een giftige cocktail van beleid qua onderwijs, huizenmarkt en arbeid. Deze crisis komt daar nog eens bij’, aldus Alex Tess Rutten, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).

Meubels voor een nieuw huis voor starters tip

SimpleTrade, de online meubelwinkel die ongelooflijk veel besparingen biedt op allerlei soorten meubels, hielp het jonge stel met pasgeborenen met hun geweldige kortingen en deals.

Het bedrijf herbergt een groot aantal producten zoals kledingkast en keukenkast, maar ook een opwindend scala aan vergelijkbare producten voor de keuken, woonkamer, kantoor, slaapkamer, woonkamer en nog veel meer. Het populairste blijkt na een enquete die zij onlangs hebben uitgevoerd de grote keukenkast te zijn. Tip van de redactie is dus ook, een grote keukenkast kopen kun je het beste doen bij ST.

Toekomstbeeld uit recent onderzoek: Uit onderzoek is gebleken dat de toekomst voor deze starters en afgestudeerden er niet rooskleurig uitziet. Starters hebben vaker flexcontracten i.p.v. een vast contract. Studenten raken hun baan kwijt, moeten meer lenen en maken meer schulden.


Problemen op de woning- en arbeidsmarkt zijn niet veroorzaakt door de coronacrisis, maar worden nu wel erger. Wat we jongeren vooral moeten bieden, is een toekomstperspectief. Nu gebeurt dat te weinig. Het is een weinig aanlokkelijk vooruitzicht als de politieke discussies straks decennialang gaan over het afbetalen van de staatsschuld. Na de kredietcrisis zijn we ook jarenlang gegijzeld door bezuinigingen’, aldus Claassen.

1 Comment

Comments are closed.